Openbare Bibliotheek Turnhout

http://www.turnhout.be/bib

link naar bannerhoogtepunt startpagina

Welkom op de website van Bibliotheek Turnhout

21 May

Beste bloglezer

Sinds 2009 hebben wij in deze kolommen regelmatig verslag uitgebracht van ons doen en laten. Wij zagen de bezoekersteller gestaag oplopen en waren blij dat u ons volgde.

Echter, in de loop van de jaren zijn er andere kanalen ter beschikking gekomen, en wij voelen dat deze blog stilaan een beetje van het goede teveel dreigt te worden. Wij geven al onze nieuwsberichten immers ook een plaats op de stedelijke website en op de startpagina van de bibliotheekcatalogus.

Omdat u op die andere ?digitale plaatsen? gelijktijdig veel meer informatie en meer mogelijkheden heeft, hebben wij beslist om de bibliotheekblog stop te zetten.

Wij nodigen u van harte uit naar onze bibliotheekcatalogus, waar wij u nog steeds onverdroten zullen informeren, waar u ineens ook zult kunnen genieten van onze online dienstverleningen (zoals verlengenolm_afscheid blog en reserveren) en waar u de zoekmachine van de catalogus altijd in het vizier zult hebben.

Van harte dank voor het lange volgen & lezen.

Het bibliotheekteam 


[ meer ]

06 May

E-boeken in de bib

Eindelijk gearriveerd: de e-boeken! Met weliswaar een kleine ?bug? in het systeem (om maar eens in passende digitale termen te spreken). Eigenaars van Apple-toestellen namelijk moeten nog een beetje langer geduld oefenen. Want hoewel de laatste hindernissen uit de weg zijn geruimd, vergt het een paar weken extra om de e-boeken-app daadwerkelijk Bibnet_Parijs_A3_HR_kleingeactiveerd te krijgen voor iPad en iPhone.

Bezitters van een Android-toestel daarentegen kunnen zich vanaf vandaag verliezen in onze digitale boeken: in de Google Play Store kan al met succes worden gezocht naar de app ?e-boeken in de bib?. Een uitgebreide handleiding is beschikbaar op onze website.

Eenmaal u de app heeft ge´nstalleerd op uw toestel, kunt u beginnen snuisteren in het aanbod. 10% van elk boek kunt u als voorsmaakje alvast thuis lezen. Als u vervolgens echter popelt om ook het vervolg te kennen, dan dringt een bezoek aan de bib zich op.

Om te kunnen profiteren van het aanbod moet u lid zijn van de bib, en u moet zich een e-boekenkaart aanschaffen. De kostprijs is 5 euro voor telkens 3 ontleningen. Geleende e-boeken blijven 4 weken beschikbaar op uw toestel en worden daarna vanzelf onbruikbaar (waardoor u als prettige bijkomstigheid nooit boetes heeft).

Om e-boeken te lenen heeft u uw eigen toestel nodig. Maar wie twijfelt over de aankoop ervan, kan zichzelf in de bib proberen te overtuigen. U kunt bij de infobalie een tablet lenen om een e-boek te lezen: nestel u in een van onze zetels* - het assortiment is ruim - en kom te weten of dat e-lezen nu feitelijk iets voor u is.

De beschikbare werken behoren tot de volwassenencollectie en omvatten zowel fictie als non-fictie. Bij de start zijn er 415 titels voorhanden: een eerder kleine catalogus, maar gevarieerd. In de loop van het jaar zal het aanbod nog worden uitgebreid.

Met vragen kunt u terecht bij de bibliotheekmedewerkers.

* De tablets kunnen alleen binnen de bibliotheek worden uitgeprobeerd: ontlenen om mee naar huis te nemen is niet mogelijk.


[ meer ]

16 Apr

E-boeken eindelijk in de bib (op 6 mei)

e-boeken_infotracs

Ze hebben een beetje vertraging opgelopen, maar vanaf 6 mei zijn ze er echt!

We hadden ze beloofd in april en dat is natuurlijk altijd een beetje een gok met de grilligste aller maanden, maar vanaf de zesde mei zullen ze er echt zijn: e-boeken om te lenen in de bib.

Als u lid bent, kunt u zich in de bib een e-boekenkaart aanschaffen, waarmee u een aantal e-boeken naar keuze voor vier weken kunt lenen. Dat kost 5 euro voor telkens 3 ontleningen.

Voor het lenen gebruikt u een eigen recent iOS- of Android-toestel.

Binnen de muren van de bib zijn alle e-boeken uit het project vrij toegankelijk en is het dus mogelijk een inkijk te krijgen in een boek alvorens te kiezen. Maar ook thuis kunt u 10% van elk e-boek gratis lezen als voorsmaakje.

Alle werken behoren tot de volwassenencollectie. Bij de start zullen er 415 titels voorhanden zijn: een nog kleine catalogus, maar gevarieerd en actueel. In de loop van het jaar zal het aanbod nog kunnen worden uitgebreid. De online etalage garandeert een aantrekkelijke presentatie en zal ongetwijfeld tot lezen prikkelen.

Twee derde van de Vlaamse en Brusselse bibliotheken neemt deel aan het proefproject dat exact 1 jaar zal lopen. U hoort er nog (veel meer) van.


[ meer ]

14 Apr

Digitale Week

De 'Digitale Week' loopt dit jaar van 19 tot 27 april en voor het eerst doet de bib ook mee. U bent van harte uitgenodigd!

Workshop ?Veilig op het internet: beheer uw wachtwoorden?
dinsdag 22 april van 14 tot 15 uur

Op 22 april maakt een bibliotheekmedewerker u wegwijs in het beheren van wachtwoorden op het internet. Want  wie regelmatig surft, heeft het allicht al mogen ondervinden: in een mum van tijd heeft u zichzelf ongewild met een hele resem wachtwoorden opgezadeld, en die moeten wonderlijk genoeg telkens aan lichtjes andere vormvereisten voldoen. Memoriseert u ze nog? Bibliotheek Turnhout geeft tips.

Deelname is gratis, inschrijven gewenst: bart.vanloock@turnhout .be.

Infosessie over tablets
VOLZET in de bib, vrije plaatsen in Zevendonk!

Vraagt u zich af waarin tablets zich nu feitelijk van een gewone computer onderscheiden en waarom u te pas en te onpas en steeds vaker hoort keuvelen over ?apps?? U komt het te weten. Er zijn tablets beschikbaar om te oefenen: als u er zelf nog geen heeft, is dat dus geen probleem. Basiskennis computer is gewenst.

Inschrijven voor de infosessie over tablets in de bib is niet meer mogelijk - alle plaatsen zijn bezet - MAAR u kan wel nog aansluiten op vrijdag 25 april van 9 tot 12 uur bij Digidak in Zevendonk, Kapelweg 54.

Deelname is gratis, inschrijven verplicht: 014 71 11 03 of info@digidak.be(vermeld er zeker bij dat het gaat om de infosessie 'tablets' in Zevendonk).

Voor alle andere activiteiten in Turnhout kunt u terecht op de website van de Digitale Week.handig internet


[ meer ]

03 Apr

Kabelstoring gecorrigeerd

We zijn weer helemaal terug... en strijdvaardig voor een nieuw digitaal leven!

Online verlengen is opnieuw mogelijk, de catalogus is als vanouds volop doorzoekbaar, de cyberbib is heropend.

WELKOM TERUG!
[ meer ]

OP DE HOOGTE BLIJVEN? BEKIJK REGELMATIG DE BIBLIOTHEEKBLOG BIBLIOTHEEKTURNHOUTDEBLOG.BLOGSPOT.COM

Kies in het linkermenu voor:

Info
- Bibliotheek Turnhout, 014/47 22 41 (tijdens openingsuren)
© Stad Turnhout - disclaimer - sitemap - faq - privacy - help - laatste aanpassingen