Mondiale Raad Turnhout

http://www.turnhout.be/mora

link naar bannerhoogtepunt startpagina
startpagina | Eerlijke Handel

Fair Trade Gemeente

afbeelding Fair Trade Gemeente

Eind 2004 begonnen we eraan ... Eind 2006 is de titel binnen!
Sensibilisatieacties in de bibliotheek, op straat, op lokale markten; horecazaken en winkels bezoeken, lezingen en filmvoorstellingen, en nog veel meer: er leek geen einde te komen aan de acties rond eerlijke handel. Vele vrije weekends moesten eraan geloven.
Maar we hebben ook veel plezier beleefd aan onze acties: bijvoorbeeld op cafétoer met bekenden als Guido Belcanto, of vorig jaar nog met Guy Swinnen en Rik Mercelis. Tot in de vroege uurtjes werden nummers als "Oh Maria, uit Tanzania" (zelfgemaakt fairtradelied) en "Knock knock knocking on Oxfam''s door" luidkeels meegezongen.
Van één ding kunnen we zeker zijn: onze acties hebben hun doel niet gemist. Meer Turnhoutenaren hebben op de één of andere manier kennisgemaakt met Eerlijke Handel, en vinden nu ook hun weg naar de wereldwinkel.
Twee jaar hard labeur wordt uiteindelijk bekroond met de titel van Fair Trade Gemeente.  Op de uitreiking van de titel op zaterdag 18 november waren alleen tevreden gezichten te zien.  Ne dikke merci nog voor iedereen die dit mee mogelijk heeft gemaakt , waaronder de Fair Trade Trekkersgroep. Zonder het enthousiasme van onze leden van de Trekkersgroep was het ons niet gelukt.
Maar laat één ding duidelijk zijn: ook in de toekomst zullen er nog acties op poten gezet worden, om de titel alle eer aan te doen!

 

FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat die bepaalde gemeente én haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken.
Om FairTradeGemeente te worden moeten 6 criteria vervuld worden.

 

Criterium 1 - Het lokale bestuur
Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die fairtrade steunt en beslist om fairtradekoffie en ??? te serveren tijdens vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria’s. Verder verplichten zij zichzelf om het bewustzijn rond fairtrade op regelmatige basis te promoten via hun eigen informatiekanalen en andere regionale publicaties.

Stadhuis en stedelijke diensten gebruiken fair trade producten: koffie en thee. Op de Gemeenteraad van september 2005 werd in kader van het strategisch plan ontwikkelingssamenwerking 2006-2008 de ambitie om FairTradeGemeente te worden door de gemeenteraad goedgekeurd. Meteen de officiële start dus! In de stadskrant en interne communicatie verschijnt een regelmatige berichtgeving over Fair Trade en het behalen van het label van FairTrade Gemeente. De stedelijke website van Turnhout, waar ook de Mondiale Raad haar berichten op kwijt kan, wordt voortdurend geupdate met "fair trade berichten" .
Ook de Openbare Bibliotheek van de stad Turnhout heeft een automaat met fair trade koffie. De openbare bibliotheek neemt ook elk jaar deel aan de Maand van de Eerlijke Handel (koffiestandje - infostandje - 2006: workshop rond eerlijke handel) Op de lichtkranten van de stad verschijnt eveneens informatie over de Fair Trade activiteiten in Turnhout. Op 6 november 2006 werd op stadstv een aflevering uitgezonden over de mondiale activiteiten in Turnhout. Ook Fair Trade kwam aan bod.

Criterium 2 - Winkels en horeca
Een aantal (minstens twee) fairtradeproducten moeten duidelijk beschikbaar zijn in de plaatselijke winkels. Fairtradeproducten moeten ook geserveerd worden in de plaatselijke horeca. Men zou makkelijk fairtradeproducten moeten kunnen vinden tijdens de dagelijkse boodschappen. Er zal hier gewerkt worden met duidelijke objectieven. De winkels en horecazaken moeten communiceren over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.

Om de titel van FairTradeGemeente te behalen, dienden 8 horecazaken in Turnhout minstens 2 fair trade producten aan te bieden. Iin Turnhout zijn er effectief 8 horecazaken die minsten 2 fair trade producten inzetten. 3 andere horecazaken bieden 1 fair trade product aan. De horecazaken die permanent Fair Trade producten inzetten vermelden dit op hun kaart. Enkele horecazaken communiceren via affiches.
Tijdens de maand van de eerlijke handel krijgen de deelnemende horecazaken bierviltjes, tafelleggers, affiches.

Horecazaken:
- De Wemeling (fruitsap - thee - rum) (Kasteelplein)
- Den Boemel (fruitsap - thee) (Stationstraat)
- De Ranonkel (fruitsap - thee) (Begijnenstraat)
- De Spijthigen Duvel (fruitsap - bier) (Otterstraat)
- De LuncH (bier - koffie) (Victoriestraat)
- Den Bond (fruitsap - wijn) (Korte Begijnenstraat)
- 't Galerijke (koffie en thee) (Otterstraat)
- Bioshop Pimpernel (koffie, thee, wijn, chocomelk) (Paterstraat)
- De Penge (rum) (Lindekensstraat)
- Café Complet (thee) (Warandestraat)
- WEB Eethuis (koffie) (Steenweg op Tielen)
- House of Colours (Paterstraat)
- Mengelmoes (Steenweg op Oosthoven)

Om de titel van FairTradeGemeente te behalen, dienden 6 winkels in Turnhout minstens 2 fair trade producten aan te bieden. Reeds 8 winkels in Turnhout geven hun klanten de kans om ook fair trade producten (minstens 2) in hun winkelwagentje te leggen. Sommige winkels communiceren dit naar hun klant via huisblad (reclameblad). In andere winkels liggen de producten duidelijk zichtbaar. Bakkerij Van Heuckelom verkoopt eveneens de Puro-koffie van Miko, die het Max-Havelaar label draagt.

Winkels:
- Super GB (Korte Gasthuisstraat)
- Bioshop Pimpernel (Paterstraat)
- Carrefour (Parklaan)
- Peeters - Govers (Korte Gasthuisstraat)
- Wereldwinkel Korte Gasthuisstraat
- Wereldwinkel Schorvoort
- winkeltje Utopolis (Graatakker)
- bakkerij Van Heuckelom (De Merodelei)
- Essenza (Gasthuisstraat)

Criterium 3 - Bedrijven en organisaties
Fairtradeproducten worden gebruikt door een aantal lokale ondernemingen en in gemeenschapsorganisaties (kerken, scholen, verenigingen, enz.). Hier worden educatieve campagnes georganiseerd om de kennis over en de betrokkenheid met fairtrade te vergroten.

Scholen: Momenteel zijn er 3 scholen die Fair Trade producten aanbieden aan hun leerkrachten en/of leerlingen. Sint-Jozefcollege biedt fair trade koffie en fruitsap aan aan de leerkrachten en leerlingen. Zij hebben eveneens een winkeltje op school. Zij communiceren via website, educatieve activiteiten, en affichage. Stedelijke Handelsschool biedt fair trade koffie aan. Het Centrum voor Basiseducatie Noorderkempen biedt eveneens fair trade koffie en thee aan. Op feestjes en hun jaarlijkse fuif worden fruitsap en wijn van de wereldwinkel geschonken. Verschillende scholen die de duurzaamheidsconvenant met de stad Turnhout ondertekend hebben, hebben voor bijakte 2 "Duurzaam aankoopbeleid en/of bijakte 4 "Fair Trade" gekozen. Dat wil zeggen dat ook zij in de toekomst Fair Trade producten zullen aanbieden en/of een activiteit organiseren rond Fair Trade. (waarbij alle leerlingen betrokken worden)

Bedrijven:
Koffiefabrikant Miko heeft nu ook zelf een koffiemerk dat het label van Max Havelaar draagt (nl. Puro-koffie). Zij communiceren dit o.a. via hun website. Ze zijn er ook uitgebreid mee in de pers geweest.
Sadechaf UV gebruikt eveneens de Puro-koffie. Zij communiceren dit naar hun personeel toe met behulp van affiches op het prikbord.
Philips doet mee met de Nationale Week van de Eerlijke Handel.

Organisaties: Alfa vzw gebruikt fair trade koffie, thee, fruitsap, koekjes, chips, suiker. Tijdens vergaderingen wordt eveneens de fair Trade wijn geschonken. Zij geven zelf workshops in de scholen rond het thema eerlijke handel en ontwikkelen educatief materiaal.
Prisma biedt fair trade fruitsap en koffie aan. Duidelijke aanduiding op automaat.
Tabee schenkt fair trade wijn op vergaderingen.
Het Kinder- en poppentheater Propop en de Poppenzaal schenken eveneens Max Havelaar koffie in hun Poppencafé.
Vormingplus biedt eerlijke koffie en thee aan.

Criterium 4 - Media-aandacht
Het verkrijgen van media-aandacht. Telkens er een nieuw doel bereikt is, wordt de pers opnieuw ingelicht, een evenement kan georganiseerd worden bij het behalen van de titel, en een strategie moet ontwikkeld worden om het lang in het nieuws te houden. Hierdoor bereikt men een groot deel van de bevolking en krijgen de lokale handelaars en organisaties de mogelijkheid om te profiteren van hun engagement.

- Stadskrant mei 2004: "Turnhoutse stadsbestuur drinkt voortaan thee met het keurmerk Max Havelaar"
- Stadskrant september 2004: "Week van de Fair Trade in Turnhout"
- Nieuwsblad 20 september 2004: "Café's schenken eerlijke producten"
- Turnhout Express september 2004: "Guido Belcanto schrijft lied voor eerlijke handel"
- Het Laatste Nieuws 2004: "Guido Belcanto promoot "eerlijke producten"" - Radio Tos: interview over week van de eerlijke handel
- stadkrant juni 2005: "Niks zo eerlijk als een Turnhoutenaar"
- stadskrant oktober 2005: "Maand van de Fair Trade in Turnhout"
- Streekkrant 16 oktober 2005: "Fair Trade"
- Het Laatste Nieuws 5 oktober 2006: "Eerlijke Handel hele maand centraal" - Gazet Van Antwerpen oktober 2005: " Turnhout promoot fair trade"
- Gazet Van Antwerpen oktober 2005: " Turnhout bijna fair trade gemeente" - Gazet Van Antwerpen okotber 2005: "Keukenbus toont duurzaam energieverbruik"
- Het Laatste Nieuws oktober 2005: "Duurzame keukenbus"
- Zondagsnieuws 16 oktober 2005: "Mobiele toonzaal"
- Radio Tos: interview over Maand van de Eerlijke Handel
- Gazet Van Antwerpen juni 2006: "Oxfam Wereldwinkels Turnhout winnen nationale Fairtradeprijs"
- Stadskrant oktober 2006:" Maand van de Fair Trade"

Criterium 5 - Trekkersgroep
Een lokale fairtradetrekkersgroep is aangeduid om de continuïteit  van de FairTradegemeente te verzekeren. De groep is verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling waaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds aan de zes doelstellingen voldoet. De groep organiseert speciale evenementen voor de Week van de Fair Trade. TO DO: groepssamenstelling bespreken.

Op 09/03/05 was er een eerste vergadering met de trekkersgroep. Op 12/05/05 vond een tweede vergadering plaats. De Fair Trade Trekkersgroep komt om de 2 maaden samen. De drie maanden vóór de Maand van de Eerlijke Handel zijn de vergaderingen maandelijks. De verschillende initiatieven worden in deze groep uitgewerkt.

Criterium 6 - Duurzame productie en consumptie
Fairtrade past binnen het kader van de duurzame consumptie. Om FairTradegemeente te worden, moet men een initiatief nemen dat het duurzaam consumeren en / of produceren aanmoedigt in de gemeente. Het gaat dan om een initiatief buiten fairtrade. Men kiest zelf het objectief, vb milieubescherming, biologische producten, korte keten producten, duurzaam hout, Schone werkkledij, hergebruik, … . Er wordt rond dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.

De stad Turnhout heeft een duurzaamheidsambtenaar in dienst. Verdere lokale initiatieven van de Fair Trade Trekkersgroep worden uitgewerkt met de Milieuraad en de duurzaamheidsambtenaar van de stad Turnhout. Er verschijnen regelmatig artikels in de stadskrant m.b.t. duurzaamheid. De Fair Trade Trekkersgroep gebruikt eveneens herbruikbare bekers of afwasbare bekers voor activiteiten.
Op de gemeenteraad van juni 2005 werd besloten om bij de aankoop van dienstkleding aandacht te besteden aan de milieuaspecten en de arbeidsomstandigheden bij de productie ervan.
Tijdens de Maand van de Eerlijke Handel van 2005 werd een tentoonstelling gehouden rond duurzaamheid: Schone Kleren, duurzame landbouw in Noord en Zuid, Bhopal (duurzaam ondernemen). Ook werd in deze periode de duurzame keukenbus naar Turnhout gehaald.
Door de Mondiale Raad van de stad Turnhout en de Fair Trade Trekkersgroep werd in maart (2006), ism Alfa vzw, een activiteit georganiseerd voor de jeugdbewegingen van Turnhout, in het kader van VerdraaiDe Wereld.

 

 

Info
Leen Van den Putte - wereldconsulente, 014/ 40 96 34

Deel deze informatie© Stad Turnhout - disclaimer - sitemap - faq - privacy - help - laatste aanpassingen